Uw adres voor hijswerken en verticaal transport in Groningen

Kraanbedrijf Nijdam in Groningen is partner in hijswerken en verticale transporten voor klanten en relaties in onder meer de bouw, staalbouw, industrie, petrochemie en onshore oliewinning. Hiervoor beschikken wij over een breed machinepark met minikranen, citykranen, telescoopkranen van 40 tot 200 ton, mobiele torenkranen, vrachtauto's met laad- en loskraan, verreikers en hoogwerkers

Vragen? Direct contact

1935 - Expeditiebedrijf Nijdam

Kraanbedrijf Nijdam vindt zijn oorsprong in 1935, toen Andries Nijdam vanuit zijn café aan het Schuitendiep in Groningen zich meer en meer bezighield met het laden en lossen van scheepslading. Expeditiebedrijf Nijdam ging dit jaar officieel van start met de aanschaf van een eerste auto: een Chevrolet trekker met oplegger.  

1951 - H. Nijdam b.v.

Nadat Hendrik Nijdam zijn vader opvolgde in 1951, werd het bedrijf al binnen enkele jaren actief in het internationaal transport. Directe aanleiding was een mislukte graanoogst in Frankrijk. Hendrik Nijdam anticipeerde hierop door de Fransen Nederlands graan te gaan vervoeren. Ons internationaal transportbedrijf bestaat tot op de dag van vandaag onder de naam Expeditiebedrijf H. Nijdam.

1959 - één van de eerste kranen

Een vaste klant deed een beroep op ons bedrijf in voor het transport van heipalen. Om klanten van dienst te zijn met het lossen van dit zware stukgoed op locatie, kocht Hendrik Nijdam een eigen autokraan. Hiermee beschikten wij over een van de weinige hijskranen van een grote regio.

1960 - Verhuizing naar de Peizerweg

Het bedrijfspand aan het Voormalig Klein Poortje in Groningen was door uitbreiding van de werkzaamheden en diensten te klein geworden. Er was behoefte aan meer ruimte voor opslag van goederen en stalling en onderhoud van het rijdend en rollend materieel. Deze ruimte vonden wij aan de zuidzijde van de Peizerweg waar een moderne opslagloods plus stallings- en onderhoudsruimte voor ons machine- en wagenpark werd gebouwd.

1964 - oprichting van ons kraanbedrijf

Voor de aanleg van een gasleiding Zutphen-Hilvarenbeek kregen wij de opdracht voor transport van zware gaspijpen die onder rivieren door aangelegd werden. Voor het lossen van deze pijpen van 17 ton per stuk kochten wij een 25-tons Amerikaanse Lorain kraan. Aangezien deze dienst mooi aansloot op het werk van ons expeditiebedrijf, brachten we deze tak onder in een afzonderlijke onderneming: Kraanbedrijf Nijdam.

1970 - eerste telescoopkraan

Kraanbedrijf Nijdam bleef voorloper in kraanwerken. Rond 1970 kreeg de ontwikkeling van de telescoopkraan vanuit Amerika een boost. Dit nieuwe type kraan maakte uitvoering van hijswerken en verticale transporten veel sneller en efficiënter. Kraanbedrijf Nijdam was een van de eerste kraanbedrijven die een telescoopkraan aanschafte. 

1973 - 100 tons vakwerkkraan

Een bijzondere primeur in de geschiedenis van ons bedrijf is de aanschaf van een 100 tons vakwerkkraan in 1971, destijds een van de grootste van Groningen en verre omgeving. Met de giek van maar liefst 96 meter had deze kraan een ongekend bereik. 

1977 - 3 nieuwe Finse Lokomo kranen

Het kraanwagenpark werdt uigebreid met 3 Finse Lokomo kranen. Naast de 90 tonner (zie afbeelding hiernaast) werdt ook een 36 en 25 tonner aangeschaft.

1966-2008 - huishijser van Suikerunie

Vele jaren waren wij de vaste huishijser van de Suikerunie-fabriek in Groningen. Onze samenwerking omvatte ook een groot moderniseringsproject van de fabriek in de jaren zeventig en duurde voort tot het sluiten van de fabriek in 2008

Een florerend bedrijf

In meer dan een halve eeuw heeft Kraanbedrijf Nijdam zich ontwikkeld tot een trouwe partner voor diverse trouwe klanten. Met ons brede aanbod van kranen en aanverwanten bieden wij onze klanten de diensten die zij van ons vragen. 

Vrijblijvende offerte aanvragen

Hebt u een vraag of wilt u direct een offerte aanvragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het formulier. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact op met u!